duminică, 18 martie 2012

100 DATE STATISTICE




CURIOZITĂ
ȚI – 100 DE DATE STATISTICE

De cele mai mult ori, lumea, așa cum ne-o imaginam, este cu totul alta decât în realitate. O demonstrează studiile și statisticile oferite publicului de către organismele specializate. Surprinzător sau nu, trăim într-o lume despre care știm extrem de puține lucruri. De ce să ne mai mirăm atunci de faptul că un număr uriaș de străini nu știu să localizeze România pe hartă sau nici măcar nu au auzit de existența țării noastre? Câte lucruri știm noi despre lumea din jurul nostru? Mai jos, vă prezentăm o listă cu 100 de motive pentru care ar trebui sa ne reconsiderăm părerea despre cultura noastră generală...

Educație

· În lume există 22 de țări în care peste jumătate din populație este analfabetă. 15 dintre ele se află în Africa.

· În Mali, copiii merg, în medie, doar doi ani la școală. Cei mai mulți dintre ei încep să muncească la vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

· Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate în Elveția. Aici, salariul unui profesor debutant pornește de la 33.000 USD pe an.

· Elevii din Japonia și Coreea de Sud sunt considerați cei mai buni din lume la matematică și alte științe exacte.

· Profesorii islandezi reprezintă 7,8% din totalul forței de muncă din această țară. Aici adăugăm și faptul că aceștia lucrează doar 38 de săptămâni pe an.

· O statistică interesantă arată faptul că în Europa Centrală, femeile ocupă o proporție covârșitoare în rândul profesorilor. În Ungaria, Cehia și Slovacia, peste 75% dintre profesori sunt femei.

· În Indonezia, peste jumatate dintre profesori nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani.

· În Islanda, doar o treime dintre absolvenții de facultate sunt bărbați.

· Vreți să știți care este țara în care se nasc cele mai multe genii?... Încercați Islanda. Există 3 câștigători ai premiului Nobel la fiecare 1 milion de locuitori.

Economie&Armată

· 41% dintre cei mai săraci oameni ai lumii trăiesc în India.

· 72% dintre cetățenii din Mali câștigă mai puțin de 1 dolar american pe zi.

· 8 dintre cele mai dezvoltate state europene (dintr-un total de 10) sunt vorbitoare de limbi germanice (Germania, Elveția, Austria, Norvegia, Suedia, Islanda, Luxemburg și Danemarca).

· Cele mai apreciate 10 destinații turistice din lume sunt: Franța, Spania, SUA, Italia, China, Marea Britanie, Austria, Mexic, Germania și Canada. Împreună, cele 10 țări adună 49,6% din totalul turiștilor din toată lumea.

· Numai Franța adună 11% din totalul mondial al turiștilor.

· Numărul turiștilor din San Marino depășește de 19 ori numărul locuitorilor acestei țări.

· Dintre cele mai generoase 15 țări ale lumii (din punct de vedere al donațiilor), doar 5 nu se regăsesc pe continentul european: SUA, Canada, Australia, Japonia și Coreea de Sud.

· Canada deține doar 9000 de angajați în rândul forțelor navale și asta în ciuda faptului că este țara cu cea mai mare zonă de coastă din lume.

· Bolivia, în schimb, se bucură de 4.500 de militari în rândul forțelor navale. O cifră destul de mare dacă ne gândim că această țară nu are ieșire la mare și este una cu un relief predominant muntos.

· Într-un top al țărilor care investesc cel mai mult în domeniul militar, Statele Unite ale Americii conduc detașat. Suma investită este mai mare decât a următoarelor 12 țări din top, luate împreună.

· Aproape jumatate din armamentul exportat în țările în curs de dezvoltare provine din SUA.

Populație

· Cetățenii din Andorra trăiesc în medie cu 4 ani mai mult decât vecinii lor din Franța și Spania.

· Forța de muncă din China se ridică la 706 milioane de oameni... de trei ori mai mult decât toate țările din Europa luate la un loc și de două ori mai mult decât America de Nord și cea de Sud, luate împreună.

· Luxemburghezii sunt considerați cei mai bogați cetățeni ai lumii - și cei mai generoși, totodată.

· Daca vă plac copiii, vizitați Uganda. Jumătate din populația acestei țări are sub 15 ani.

· Vă place să trăiți în orașe? Încercați Guadelupa, Nauru, Monaco, Singapore, Bermuda sau Gibraltar. Acestea sunt singurele țări 100% urbanizate.

· 25% dintre cetățenii statului Monaco au peste 65 de ani.

· Sri Lanka este țara cu cea mai mică rată a divorțurilor din întreaga lume. Întâmplător sau nu, aceeași țară are și cea mai ridicată rată, la nivel mondial, a sinuciderilor în rândul femeilor.

· Există 11 țări în care o femeie naște, în medie, cel puțin 6 copii. 10 dintre aceste țări se află în Africa. Excepția o reprezintă Afganistanul.

· Cea mai mare rată a căsătoriilor se înregistrează în

Statele Unite. De asemenea, SUA deține și recordul

pentru cea mai mare rată a divorțurilor.

· Dacă ești suedez sau olandez ai cele mai multe șanse ca, la bătrânețe, să ajungi într-un azil de bătrâni. Dacă ești japonez, ai șanse foarte mari ca să îți petreci bătrânețea în aceeași casă cu proprii copii.

· China este încă deținătoare recordului pentru cea mai mare populație. Cu toate acestea, există 71 de țari în care aglomerația este mai mare decât în China.

· În cele mai multe case din Europa și America de Nord locuiesc mai puțin de 3 persoane.

· În aceeași ordine de idei, americanii se pare că preferă să stea singuri. Statele Unite ale Americii dețin recordul mondial pentru numărul de case în care locuiește o singură persoană.

· Kazahstan este cea mai mare țară care nu are ieșire la ocean (2.717.300 km pătrați).

· Kazahstan este și a noua țară din lume ca suprafață după Rusia, Canada, SUA, China, Brazilia, Australia, India și Argentina.

Bunăstare

· În topul 15 al țărilor cu cele mai nefericite populații, absolut toate țările se regăsesc în Europa de Est.

· În același top, Bulgaria ocupă primul loc, cu 62% dintre cetățeni care se declară nefericiți sau nemulțumiți de condițiile lor de trai. Pe locurile doi și trei se situează Moldova, respectiv Belarus. România ocupă locul 9 în acest clasament.

· Australienii sunt cei mai optimiști atunci când este vorba să se înscrie în organizații caritabile, grupuri ecologiste, sportive sau sindicate. Cu toate acestea, doar 3% dintre australieni sunt membri ai vreunui partid politic.

· O statistică interesantă arată că primele cinci țări consumatoare de cafea din lume sunt aceleași cu țările în care încrederea între oameni este cea mai ridicată. Ne referim aici la Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Olanda.

· Un alt studiu arată că în toate țările lumii treburile casnice sunt îndeplinite, în cea mai mare parte, de femei.

· Canadienii sunt cei mai mari consumatori de sucuri naturale din lume. În medie, o persoană consumă cel puțin un litru de suc natural pe săptămână.

· În Statele Unite ale Americii se găsesc mai multe computere decât în toate cele 7 țari care îi urmează într-un top de profil, luate împreună.

· Andora este statul în care șomajul este 0%. De asemenea, în Andora nu există niciun post de televiziune.

· În India, numărul spectatorilor din sălile de cinema se ridică la 3 miliarde anual - mult mai mult decât în orice altă țară.

· Taiwan și Luxemburg sunt singurele țări din lume în care numărul telefoanelor mobile îl depășește pe cel al locuitorilor.

· În Europa de Est, numărul femeilor îl depășește de câteva ori pe cel al bărbaților în rândul șomerilor.

· 61,5% dintre suedezi muncesc în medie 40 de ore pe săptămână. Situația este total diferită la vecinii lor norvegieni. Doar 15,8% dintre norvegieni muncesc atât de mult.

· În Elveția, o persoană cu un salariu mediu trebuie să muncească 102 minute pentru a-și permite un kilogram de carne. Pe de alta parte, aceeași persoană trebuie să muncească doar 14 ore pentru a-și putea cumpăra un frigider în care să țină carnea.

· Dacă vă căutați de lucru, încercați în insulele Falkland. Șomajul este 0% iar angajatorii se plâng încă de lipsa forței de muncă.

· În Danemarca, muncitorii efectuează de 150 de ori mai multe greve într-un singur an decât vecinii lor din Germania.

· Cele mai influente femei din mediul de business se regăsesc în America de Nord.

· Jumătate dintre barbații cehi și slovaci muncesc în fabrici.

· În medie, în Kenia, o femeie muncește cu 35% mai mult decât un bărbat.

· Cele mai grele condiții de lucru pentru femei se înregistrează în Guatemala. Aici, o femeie muncește în medie până la 11,5 ore pe zi.

· În Suedia, există un autobuz la fiecare 1000 de oameni.

· În Marea Britanie, o persoană bea anual mai mult ceai decât 23 de italieni la un loc.

· Norvegienii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume cu 10,7 kg/persoană anual. În medie, un norvegian bea de 15 ori mai multă cafea decât un irlandez (Irlanda se situază pe locul 18 în topul țărilor mari consumatoare de cafea).

· În Statele Unite există cel mai mare număr de restaurante McDonald's raportat la numărul de locuitori (433 de restaurante la fiecare 100.000 americani).

· Coincidență sau nu, în SUA se înregistrează cele mai multe morți din cauza obezității. Mai multe morți decât în Mexic, Germania, Spania, Austria și Canada luate la un loc.

· Americanii sunt și unii dintre cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice din lume. Ei se situează pe locul 6 la consumul băuturilor spirtoase, pe 8 la cel al berii și pe locul 18 în topul consumatorilor de vin. Și cu toate acestea, americanii se află pe locul 1 în topul țărilor în care populația nu acceptă consumatorii de alcool ca vecini.

· Daca vreți să ajungeți în Statele Unite și nu știți cum, alegeți să vizitați întâi Albania. În Albania se câștigă cele mai multe vize SUA raportat la numărul de locuitori.

Sănătate

· Cei mai mulți dintre locuitorii din Zambia nu trăiesc până la vârsta de 40 de ani.

· Dintre primele 40 de țări în care media de vârstă nu depășește 40 de ani, 34 se află pe continetul african.

· În Botswana, unul din trei cetățeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani este infectat cu virusul HIV.

· În Noua Zeelandă, cele mai multe femei aleg să dea naștere copiilor doar după ce au împlinit vârsta de 30 de ani. La polul opus se afla Statele Unite ale Americii, acolo unde 22% dintre tinere nasc încă din perioada adolescenței.

· Femeile mexicane petrec, în medie, peste 15% din viață în concediu medical.

· În Etiopia, 9 din 10 nașteri au loc fără asistența medicală.

· Cele mai multe operații estetice se efectuează în SUA. Pe locul doi se situează Mexicul.

· Mai mult de jumătate dintre medicii finlandezi sunt femei.

· Unul din trei copii italieni se naște prin cezariană.

· Elveția este țara cu cele mai multe paturi de spital pe cap de locuitor. Totodată, elvețienii petrec, în medie, 10 zile pe an în spital.

Geografie&Natură

· Doar două dintre țările lumii nu au acces pe apă la una dintre mările sau oceanele planetei: Liechtenstein și Uzbekistan.

· Daca v-ați săturat de aglomerație, mergeți în Groenlanda. Pentru fiecare groenlandez există 38 de kilometri pătrați de teren.

· Mall-ul din Washington D.C. este de 1,4 ori mai mare decât întreaga suprafață a Vaticanului.

· Brazilia ocupă 48,7% din întreaga suprafață a Americii de Sud.

· Canada este țara cu cea mai întinsă zonă de coastă din întreaga lume, peste 200.000 de kilometri, mai mult decât zona de coastă a întregului Ocean Pacific.

· Dacă ați considerat că Antarctica este o zonă inospitalieră, nu v-ați înșelat. 98% din suprafața acestui continent sudic este acoperită de gheață. Restul de 2% este reprezentat de deșerturi pietroase.

· Aproape jumătate din suprafața statului Ecuador este considerată rezervație naturală.

· În Indonezia se găsesc cele mai multe specii de mamifere din lume - dar și cele mai multe specii de mamifere pe cale de dispariție.

· Totalul coralilor din Australia acoperă o suprafață mai mare decât a tuturor celorlalte 130 de țări care dețin atoli.

· Există mai multe specii de reptile în Australia decât în toate țările în care trăiesc astfel de viețuitoare, luate la un loc.

· Nauru, Tokelau și Sahara Vestică sunt singurele state care nu au o capitală.

· Nepal deține singurul drapel care nu este pătrat sau rectangular. Drapelul Nepalului este format din două triunghiuri suprapuse.

· Dintre cele opt țări care au inclus cuvântul „democrație" în propria lor denumire, 3 sunt dictaturi: Republica Populară Democrată Coreea, Republica Populară Democrată Laos și Republica Democrată Congo.

Criminalitate&Mortalitate

· În Statele Unite ale Americii ai de 66 de ori mai multe șanse să fii dat în judecată decât în Franța, spre exemplu.

· Dacă traiești în Montserrat, trebuie să fii foarte atent la ceea ce faci. 1% din întreaga populație lucrează în poliția locală.

· În SUA există mai mulți deținuți, raportat la numărul de locuitori, decât în orice altă țară a lumii. 0,7% din întreaga populație a acestei țări se află în detenție.

· Două treimi din numărul total al execuțiilor, la nivel mondial, au loc în China.

· Cele mai multe răpiri de copii, peste două treimi din numărul total al acestor infracțiuni la nivel mondial, au loc în Columbia.

· În Rusia există de două ori mai mulți judecători și magistrați decât în SUA. În același timp, rata criminalității este de 8 ori mai mare în Statele Unite ale Americii.

· În Maldive, există 2 închisori la fiecare 1000 de locuitori.

· Unul din trei australieni a fost, la un moment dat, victima unei infracțiuni.

· Cel mai mare număr de crime se înregistrează în SUA. Același lucru este valabil și pentru furturi de mașini, violuri, tîlhării sau atacuri armate.

· Doar în cinci țări ale lumii, numărul deținuților femei îl depășește pe cel al bărbaților. Este vorba de Thailanda, Qatar, Paraguay, Costa Rica și Singapore.

· Oamenii au încredere în suedezi. Într-un studiu recent, companiile suedeze sunt considerate cele sigure și mai puțin dispuse să primească mită.

· În Fiji, Chile și Egipt poți fi închis dacă nu te prezinți la secția de vot - cel puțin teoretic.

· Finlanda este considerată țara cu cea mai mică rată a corupției din întreaga lume.

· Membrii armatei și ai poliției nu au drept de vot în Republica Dominicană.

· În Cuba se înregistrează cei mai mulți morți loviți de fulgere.

· În schimb, Brazilia deține un trist record al celor care au decedat după ce au căzut dintr-un copac.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu