duminică, 12 februarie 2012

ROȘIA MONTANĂ



Am primit de la un prieten :

„Despre Roșia Montană și despre valoarea ei fizică, despre valoarea spirituală a zonei și mai ales despre valoarea românului și a Romaniei, aici și in lume. AM VĂZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI! EXISTĂ! NU SUNT O MINCIUNĂ!
Acolo se ascunde un tezaur uriaș ce nu va putea fi măsurat nicicând în bani! Am găsit ghidul local recomandat (clandestin, în șoaptă, la ureche! - dureros!) care știe foarte multe (nu din presă!) și care ne-a dus în adâncurile pământului. Și mai ales, ale istoriei. Și când am ieșit la suprafață ne-am dat seama în ce hău fără fund de fapt suntem pe cale să fim aruncați.
(Cezar Aanicai, Iași, mai 2010)

„Roșia Montană este cea mai veche localitate din România , atestată de la anul 131 după Hristos.
..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, făcând din Roșia un orașel cosmopolit.
...Din Roșia s-au ridicat, de-a lungul timpului, mulți luptători ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptător în Revoluția de la 1848, alături de Avram Iancu.
...În Roșia, străduțele înguste și pietruite, casele de patrimoniu, construite în stil baroc de arhitecți italieni (Strada Siciliană), în urmă cu aproape două sute de ani, te transportă în alt timp.
...Ultimele 330 de tone de aur și 1680 de argint vor să fie exploatate, până la ultima rocă de minereu, de compania Gold Corporation, căreia i-a fost concesionată exploatarea.

...Doar douăzeci de mii de dolari pe an plătește statului român compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri pătrați, inima de aur a Apusenilor.
Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi încă șapte ani de-acum încolo.(cinci, în prezent).
...Vedem zilnic cum angajații companiei intră în galerii, sub pretextul că iau probe și fac măsurători, până ce vor începe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controlează dacă iau sau nu iau aur de-acolo...
...Uraniul ni l-au exploatat rușii în totalitate, iar acum vom rămâne și fără aur, dacă românii nu se trezesc la timp.

De la București sau din altă parte a lumii nu-și dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Roșia Montană , iar când vin aici și află adevărul, sunt izbiți de anormalitatea acestei situații, de lipsa de reacție a Guvernului și a administrației locale, față de această stare de lucruri.
Toți scriu acolo că nu-și pot închipui că vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile și cimitirele istorice, bucăți întregi de munte s-ar nărui într-un iaz de cianură.

Toți ne încurajează să rezistăm! Toți vor să fie de folos cu ceva, un lucru cât de mărunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decât orice gest politic din depărtare, și acesta îndelung așteptat.

„Rezistați! Rezistați!" ne îndeamnă toată lumea, dar nu e ușor, să știtți, să-ți trăiești viața ca într-o vitrină, observat, filmat și fotografiat tot timpul, pândit din fața casei, spionat obstrucționat în orice faci sau ai intenția să începi. E o tensiune continuă care slăbeste numai de vineri după amiază până luni dimineața, atunci când „observatorii" Gold-ului se adună de pe ulițe, unde se plimbă în costumele lor spilcuite și cu ochelari negri la ochi, plini de emfază (vezi, Doamne, au cumpărat aproape tot și ei sunt stăpânii Roșiei), și pleacă cu mașinile lor scumpe în week-end. Abia atunci, noi putem să lăsăm garda jos și să trăim, să ne strigăm bucuriile sau să ne plângem necazurile, pe un ton de normalitate.

Și cum să nu râvnească la aurul Apusenilor, când în el sunt, în procente mai mari decât oriunde în lume și metalele rare atât de căutate de industria constructoare de nave spațiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.

Dacă măcar un singur om va rămâne aici și nu-și va vinde proprietatea, compania nu va putea să treacă peste el. Cred cu tărie că nu ne luptam cu morile de vânt și că lupta noastră nu e în zadar. Nu se poate să scoți o localitate în afara existenței, pentru că vrea o companie străină să le ia acest drept în numele lăcomiei. Dacă litigiul cu Gold ar mai ține o sută de ani, rezistența Roșiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmărește compania. Poate dacă românii și-ar lua un petic de pământ pe dealurile acestea și nu l-ar ceda în ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorți de izbandă, în vecii vecilor! Iată, membri ai organizației mondiale "Green Peace" și-au cumpărat loturi fie și de câțiva metri pătrați în Roșia Montană, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un preț, ba chiar au confecționat tăblițe pe care scrie: „Această proprietate nu este de vânzare", pe care le-au împărțit roșienilor, ca să descurajeze orice tentativă a companiei de a-i ispiti să îi vândă casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources și alte companii subsidiare după care se ascunde) și-a angajat cea mai mare companie de publicitate din București, a regizorului Bogdan Naumovici, ca să le facă propaganda proiectului minier de la Roșia Montană. Chiar dacă mult prea târziu, reclama a fost oprită, în cele din urmă, pentru minciunile conținute în ea. O lovitură dură pentru companie.
(Cinicul și infatuatul domn Naumovici a produs între timp alte clipuri subtile în favoarea Gold Corporation care rulează necontenit pe micile ecrane fiind difuzate fără nici un fel de scrupul de „înfometatele” televiziuni prea puțin insuflate de apărarea desuetului interes național. *nota mea)
Avem nevoie de exprimarea solidarității cu lupta noastră. Să vină aici cei care cunosc drama noastră, să ne sprijine moral, să aratam Gold-ului că nu suntem așa puțini, că avem și pe alții de partea noastră. Să facem și noi acțiuni de intimidare, așa cum fac ei, nu doar să tăcem și să înghițim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptători împotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici în ruptul capului. Oricâți bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecăm. Mie să-mi dea America toată să fie a mea, și eu nu plec din Roșia Montană ."
Eugen Cornea, căpetenia rezistenței antigoldiste de la Roșia Montană

Am fost astăzi la o întâlnire cu profesori universitari și alți oameni pregătiți în diferite domenii care-și bat capul cum să salveze munții Apuseni de explatare și de distrugere totală. Sincer, nu pot să stau nepăsătoare la ceea ce se întâmplă și simt că dacă eu nu mă ridic, tu nu te ridici, ăla nu se ridică, nu ne ridicăm cu toții, tragedia se va întâmpla și nepăsarea de acum ne va costa enorm.

Oamenii sunt conștienți de amploarea situației de faptul că aștia care ne conduc stau sluj în fața banilor, că au vândut țara pe nimic.

În principiu, s-a recunoscut că sunt mulți români care vor bine, dar care nu îl pot realiza, pentru că, urmare a manipularii, au reușit aștia să ne demoralizeze și să ne dezbine.

Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative, ale exploatării miniere pe care vor să o înceapă la Roșia Montană.
Prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Știință, biochimist, a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigură pentru mediu, plante, animale și oameni pe o rază de sute de km (inclusiv în țările vecine)
din cauza vaporilor de cianură care se ridica în aer.

Prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani și despre pierderea identității poporului român și a întregului său certificat de naștere Dacic.

S-a vorbit despre faptul că asta este rezerva strategică de aur a României, de care se știe de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu măsură
și pe care au lasat-o moștenire urmașilor pentru gestionaterea independentă a poporului român și despre faptul că în Munții Apuseni pe langă cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa, aur de o calitate ridicată, mult superioară, ar fi și o rezervă uriașă de wolfram - metal mai scump decât aurul și mult mai prețios, greu de găsit, foarte necesar, în industria militară și spațială și în economie, în general.

Sunt multe care se învârt în jurul regiunii Apusenilor pe care vor să le distrugă. E plin de zăcăminte, și pe toate vor să le exploateze, statul român urmând să primească mai nimic, adică 1 miliard de dolari în 20 de ani de exploatare, adică 15 % iar explatatorii iau restul de 85 %, și lasă în urmă distrugeri istorice, ecologice, umane, naționale, economice inestimabile.

Pentru pământul acesta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Români, milioane de români de-a lungul secolelor ca să îl apere de asupritori
și ca să îl dăm noi degeaba astăzi.

Pasivitatea o să ne coste scump!

Eu cred că nu putem sta indiferenți față de moștenirea pe care o avem, care e a noastra, nu a canadienilor sau a altora. E ca și cum vine unu să îți ia casa cu tot ce ți-au lăsat părinții, pământul, hainele, amintirile, și tu te uiți la el cum o face și îl lași în pace.

Ce e de făcut? Cum putem începe să ajutăm?

Cred că trebuie, în primul rând, ca toată lumea să afle despre asta, să afle adevărul. Oamenii nu știu ce se întâmplă. Apoi, împreună, oamenii trebuie să spună NU !!

Pentru asta rebuie să ne gândim repede, pentru că nu e timp, la ce anume putem să facem, cum putem să contibuim cu resursele pe care le avem,
și aici mă gândesc să punem în aplicare totul pentru scopul asta care ne privește direct.

Să punem în mișcare pe toată lumea pe care o cunoaștem, care, la rândul ei, va angrena mai departe alte roți.

Doamne ajută!"

(Nota mea: Ținând cont de cele menționate mai sus, de importanța actualitatea mesajului conținut, am corectat textul original primit prin mail și am adăugat diacritice acolo unde era necesar pentru o mai ușoară citire a textului.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu