joi, 12 ianuarie 2012

BORCANUL... PLIN


Un profesor de filosofie stãtea în fața clasei având pe catedrã câteva lucruri. Când ora a început, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis.
I-a întrebat pe studenți dacã borcanul este plin și aceștia au convenit cã era. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor.
Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. I-a întrebat din nou pe studenți dacã borcanul era plin iar aceștia au fost de acord cã era.
Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stãtea treaba iar aceștia au rãspuns în cor: „-Pliiin"!
Profesorul a scos de sub catedrã douã cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã datã definitiv.
Studenții au râs..
Dupã ce hohotele s-au domolit, profesorul spus: „Acum aș dori sã presupuneți cã acest borcan reprezintã viața voastrã.
Mingile de tenis reprezintã lucrurile importante pentru voi: familie, copii, sãnãtate, prieteni și pasiunile voastre.
Dacã totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viața voastrã ar fi tot plinã.
Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi: serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mãrunte.
Dacã veți începe cu nisipul, nu veți mai avea unde sã puneți mingile de tenis și pietricelele.
La fel și în viațã, dacã îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine.
Acordã atenție lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacã-te cu copiii, ieși cu soția în oraș la cinã, joacã tenis, vei avea suficient timp altã datã sã faci curat sau sã repari cine știe ce dispozitiv.
Ai, în primul rând grijã de mingile de tenis, ele conteazã cu adevãrat. Stabilește-ți prioritãțile, restul e doar „nisip...”
Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã cãni de cafea. Profesorul a zâmbit:
Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două cești de cafea, băute împreună cu un prieten.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu