miercuri, 19 octombrie 2011

MICROSIOANE UNU



PREFERINŢE

    Pe un cablu de sârmă, suspendat la o înălţime de 50 metri de la sol, se sprijină, în echilibru, pe un singur picior, un biet scaun bătrân, care scârţâie sub greutatea ADEVĂRULUI.
    Într-un fotoliu moale, de piele, cu picioarele sale scurte, sprijinite pe un scăunel aşezat în faţa unui şemineu în care arde mocnit un lemn dintr-o esenţă orientală, plăcut mirositoare, se tolăneşte MINCIUNA.
    Aşa se face că, de cele mai multe ori, preferăm să stăm comod în fotolii şi să admirăm evoluţiile unor acrobaţi, care performează riscant, suspendaţi la 50 metri deasupra solului...


O MARE MARE

    Într-un cântec plin de elan, compozitorul cântă marea. Ni se arată, în primul rând, cât este ea de mare, şi asta nu aşa, oricum, ci într-un mod categoric, curajos şi principal, fără putinţă de tăgadă.
Cităm: „-Hei, mare, cât eşti de mare!”
    Şi pentru că frumoasă şi văluroasă noastră mare nu catadicseşte să-şi precizeze dimensiunile, lăsând aprecierile în seama extazului poetic pus pe note, textierul ris-că o afirmaţie comparativă: „... dar dragostea mea e mai mare!”
    În concluzie, fără cuvinte, compozitorul ne-ar fi putut încânta cu cântecul său într-o măsură mult... mai mare.


VINE O VREME 

    Vine o vreme când „Licuricii” cei mari bagă de seamă că ăla micu’ a crescut măricel, că începe să înţeleagă ce i se spune, că poate exprima în mod coerent câteva păreri simple despre sine şi mediul înconjurător şi prin urmare, are potenţial…
    Consemnat, de cele mai multe ori cu satisfacţie, de ambe-le părţi, evenimentul este marcat în existenţa micului om mare prin obţinerea unei cărţi de identitate, dovada luării sale în evidenţă.
    A lua în evidenţă = a băga în seamă:
-Stai liniştit, te-am observat...  Eşti încă într-o etapă dificilă de creştere. Fii cuminte, ascultător şi mergi fără abatere pe drumul trasat de noi, oamenii mari şi tari.
Să nu te laşi cumva atras de extreme. Noi te monitorizăm şi te ajutăm să te ridici, dacă o să cazi. Dar nu ne bate la cap cu tot felul de prostioare, că n-avem timp. Avem atâţia copii de crescut! Să nu-ţi fie frică! Profesorii noştri cei mai competenţi vor fi alături de tine.Totul este să îndeplineşti criteriile noastre de trecere. Criterii stabilite în mod democratic!
De noi, „Licuricii” cei mari... WE WANT YOU!

C-AŞA-I  JOCU’

    Vrei să fii miliardar?... Nimic mai simplu! Totul e să te poţi ,,lipi” de un politician, pe care publicul l-a votat acum în Parlament. Te înţelegi clar cu el că vei face fifty-fifty profitul din orice afacere. Dacă intervine vreun element perturbator pe fir, şi nu ştii cum să-l rezolvi, nu-i nici o problemă: ai la dispoziţie un alt element ajutător - sună un prieten. Pe cel care are cunoştinţele necesare rezolvării (ne)cazului.
El te va scoate din impas. Prietenii ştiu cum…
Singurul dezavantaj e că nu mai poţi să te retragi din joc când vrei tu. Ai vrut miliardar, rămâi miliardar până
la noi ordine! Altfel, poţi ajunge să spui lucruri trăsnite...        

  CINE  NU  E  GATA…

Ce poate fi mai plăcut decât săte joci „ De-a v-aţi ascunselea”cu Moartea! Te pui cu faţa la perete şi numeri: 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10, 20, 30, 40, 50, 60,70, 80, 90, suta! Cine nu e gata, îl iau cu lopata!

   Apoi,  începi să cauţi Moartea şi dacă o găseşti, o scuipi la perete: ptiu-un-doi-trei, gataaa...
te-am scuipat!

Uneori, însă, urma scapă turma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu