luni, 24 octombrie 2011

”ROBERTO!!!...” (Sophia Loren)

ROBERTO BENIGNI – „TIGRUL ȘI ZĂPADA” - 2005

„Nu începeți să scrieți poezii de dragoste... Sunt cele mai grele. Așteptați măcar până la 80 de ani... Scrieți despre altceva, despre mare, vânt, radiator, despre un tramvai întârziat, nici un lucru nu e mai poetic ca altul.


Poezia nu este afară, este înăuntru. Nu întreba ce este poetic sau adevărat, uită-te în oglindă, poezia ești tu. Aranjează-ți poezia, alege-ți cuvintele cu grijă. Fii selectiv, uneori ai nevoie de opt luni să găsești un cuvânt potrivit.


Frumosul a început când oameni au început să aleagă, de când erau doar Adam și Eva. Tu știi cât timp i-a luat Evei să-și aleagă îmbrăcămintea corectă din frunze? Ce zici de asta? Era dezbrăcată printre toate îmbrăcămințile din paradis.

Îndrăgostiți-vã, dacă nu iubiți, totul este mort! Îndrăgostiți-vă și totul va prinde viață. Cheltuiți-vă bucuria, irosiți-vă veselia. Fiți triști și tăcuți cu entuziasm, aruncați-vă bucuria pe fețele oamenilor. Asta este ceea ce ar trebui să faceți. Ca să transmiteți fericire, trebuie să fiți fericiți, ca să transmiteți durerea, trebuie sț fiți fericiți. Ca să fiți fericiți, trebuie să suferiți! Nu fiți speriați de suferință, întreaga lume suferă!

Dacă nu ai găsit încă înțelesul, nu te îngrijora, doar un singur lucru e necesar ca să scrii poezii - totul. Nu încerca sã fii modern: este cel mai demodat lucru posibil. Dacă un rând nu se potrivește, așteptă! Stai întins pe pământ, până poți vedea cerul. De ce nu am fãcut asta înainte? La ce te uiți?

Poeții nu privesc, ei văd. Faceți cuvintele să vă asculte. Dacă nu vă convine cuvântul „perete", nu-l folosiți, și timp de opt ani, asta îl va învăța minte!”

****************

„ Fac tot posibilul din imposibilul existent”

*****************

„Dacă ea moare…
… pentru mine poate să se închidă acest
întreg spectacol al lumii…
Pot să închidă furgoneta,
să deşurubeze stelele,
să împăturească cerul
şi să-l pună în camion;
Pot să închidă lumina
soarelui pe care o iubesc aşa de mult…

Tu ştii de ce o iubesc aşa de mult?
Pentru c-o iubesc pe ea,
când razele soarelui îi ating trupul.
Pot să ia totul,
aceste carpete, stâlpii, casele,
nisipul, vântul, broaştele,
pepenii copţi,
grindina, şoaptele pe înserat,
lunile mai, iunie, iulie,
busuiocul, albinele,
marea, dovleceii”…

***************

„Ştii de ce există războaiele? Pentru că lumea a început fără oameni şi vrea să se termine la fel”.

****************

„Îți cânt numele, se deschid porțile paradisului. O să fii al meu pentru totdeauna. Când mă săruți pe mine, cei patru cavaleri ai Apocalipsei merg în galop mai departe și când mă gândesc la corpul tău, așa tulburat și neclar, Pământul se deschide sub picioarele mele. Bărbăția ta divină urcă spre rai, ești frumos! Tu, floarea soarelui, crești din lumină, când îți ridici ochii, tu faci cerul să strălucească. Prieteni, vedeți cum pământul, ca o mamă, alaptează cel mai prețios copil. Of, dragii mei, toate creațiile debordează cu pasiune, și ca o galbenă cometă în cer, din gura mea izbucnește mai departe acest plâns.Te iubesc”!

TIGRE E LA NEVE - Un film poetic de o rară frumusețe, pe care numai un

artist de geniu precum Benigni îl putea realiza. Recomandarea mea pentru

cinefili sensibili la emoții artistice. Căutați și vizionați!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu